Vtáky

                                                                                                           

   

Krmivo

Nosnice:

Ovsený : pšeničný : kukuričný : strukovinový .....1:3:1:2
Pri večernom kŕmení pridávame od 9-10 týždňov 20-30 g pšenice v zrne / 1 ks
Do tejto zmesi sa primiešava minerálny premix pre nosnice.
Nosniciam nepodávame v kŕmnej zmesi jačmeň - pôsobí na znášku DEPRESÍVNE - znižuje znášku.
Najvhodnejším doplnkom kŕmenia sú tzv. vlhké "miešaniny", ktoré podávame ráno.
T.z. do zmesi šrotov primiešavame rôzne prílohy - podľa ročného obdobia alebo domáce jedálenské zvyšky.
Sú to postrúhané okopaniny - zemiaky, repa, tekvica, kaleráby, prerastené uhorky, a iné, posekané zelené krmivo - lucerna, žihľava , púpava, rebríček, šalát a iné. V zime sušené zelené krmivo -mleté, šrotované,sekané.
Vzniknutú miešaninu môžeme aj obárať horúcou vodou, ale len tak, aby sme dosiahli DROBIVÚ konzistenciu, pretože mazľavá by sa lepila hydine na zobáky!

Nepodcenujme Hydinu

Všetci mylne pokladáme sliepky za sprosté zvieratá bez rozumu, ba dokonca je aj jednou z nadávok u nás pomenovanie „sliepka“. Pritom sú to zvieratá výnimočné a vďačíme im za veľa. Niektoré skutočnosti môžu výrazne zmeniť pohľad na tieto operené stvorenia.

 

Šľachtením si človek vytvoril niekoľko druhov tohto druhu hydiny. Niektoré plemená dosahujú vysokú trhovú hodnotu, určené môžu byť len na mäso, alebo na znášku vajec. To sú práve dva spôsoby využívania sliepok. Na chutné mäso, ktoré má za tisícročia tisícky spôsobov úprav v rôznych gastronómiách po celom svete. Taktiež sú to aj vajíčka, ktoré nám môžu znášať jedine sliepky tohto druhu hydiny a ovplyvňujú výrazne aj našu gastronómiu tradičnú, aj modernú. Bez vajíčok by neexistovali tradičné vianočné dobroty, cukrovinky, niektoré druhy zmrzliny, majonéza a množstvo druhov šalátov.